Zamyšlení nad prezidenskou volbou

25.2.2013 0:00:00

Při prezidentské volbě chtěli lidé vyjádřit, že si přejí změnu.

Jakou změnu? No přeci Změnu pokleslé politické kultury, Změnu vládní politiky, …..

Prezident by mohl na základě svých pravomocí přispět především ke změně vpravdě pokleslé politické kultury v naší zemi. To by ovšem musel ztělesňovat hodnoty (minimálně čestnost, pravdomluvnost, slušnost), které tuto změnu mohou navodit. (Pravda, pan Miloš Zeman toho ve volební kampani sliboval hodně, i to co zatím jako prezident ovlivnit nemůže.)

Co jsme se po volbách oficiálně dozvěděli ? Nejvyšší správní soud potvrdil porušení zákona ze strany Miloše Zemana a jeho týmu ve volební kampani (a doložil konkrétními případy). Dále, že bulvární deník Blesk, který mnozí lidé tak rádi čtou, publikoval inzerát se zjevně lživou informací, který navíc nebyl podepsán zadavatelem (inzerát si prostřednictvím mediální agentury zadal advokát Vladimír Zavadil s minulostí příslušníka StB). Článek byl přesně načasován, aby se proti němu postižený již časově nemohl odvolat a vyvrátit v článku uvedené lživé informace. A nebyli to jediné nezákonné políčky vůči protikandidátovi. „To se zcela jistě do výsledku voleb promítlo,“ připustil předseda volebního senátu NSS Vojtěch Šimíček. Jak zásadně, to jsou pak podle mne i ze strany soudu pouze spekulace.

A to nemluvíme o neprůhlednosti financování volební kampaně pana Miloše Zemana.

Argument, že se lživá obvinění může přeci postižená osoba vyvracet nebo že se ten, kdo zavádějící a lživé výroky použil, omluvil pošpiněnému je zavádějící. Každý takovýto lživý „plivanec“ zanechá stopu, kterou před veřejností těžko v tak krátké době můžete smazat, zvláště pak, využijí-li se při tom šikovně „chytlavé“ německé válečné a poválečné otázky, zvedající silnou vlnu emocí. Džina, vypuštěného z lahve, jak dobře víme, již zpět nevrátíte.

Další argument, který používají zastánci či fanoušci pana Miloše Zemana je, že za tyto lži mohou lidé z volebního týmu pana Zemana a ne pan Zeman. Tak tento argument snad soudný člověk nemůže myslet vážně. Pan Miloš Zeman není žádný hlupák a moc dobře ví koho si vybrat, aby dosáhl svého cíle. Pokud by si snad vybíral někoho, koho údajně nezná, jací pak budou jeho prezidentští poradci ?

Podstatné je konstatování, že vítěz prezidentské volby, porazil protikandidáta s pomocí zavádějících informací, lží, podpásovek (pardon “šťouchanců“), lidí s StB minulostí a s využitím vzbuzených emocí u lidí a vyslal tak signál veřejnosti (obdobně jako kdysi stávající prezident pan Václav Klaus, když se vyjádřil, že nezná špinavé peníze), že pokleslá politická kultura je v ČR stále dobrá metoda k dosažení úspěchu. A že čestnost, pravdomluvnost, slušnost dostali opět facku ? Ale no tak, jak už je v naší kotlině zvyklostí, můžeme jen konstatovat (tradičně), že vítěz sice porušil zákon, pohyboval se i na hraně zákona (což jako občané považujeme u jiných lidí např. politiků, podnikatelů či lobistů za nemorální a zavrženíhodné, že ?) přesto se však stane regulérní hlavou českého státu.

Většina voličů si takového člověka zvolila. Tak jakou změnu bychom vlastně chtěli? Stávající stav, minimálně neutěšená politická kultura většině voličů (a paradoxně i nevoličů) podle výsledků voleb vyhovuje.

Jan Vlček