Odpověď na e-mail „Sudeťácký kníže“

21.1.2013 0:00:00

Při volbě prezidenta se nemíním se rozhodovat emotivně, s návalem krve v hlavě a červenými kruhy před očima. Před finišem se vyrojí spousta "zaručených informací". Dost času jsem věnoval tomu, abych si našel informace o kandidátech, v klidu je posoudil, zalovil v paměti o ne tak dávné minulosti a udělal si názor i na postupující kandidáty. Žádný pro mene není ideálním. Volit ale půjdu, protože chci alespoň vyslat signál, že chci změnu politické kultury.

Oba kandidáti se ve svém věku již nezmění. Mnohé napoví i způsob, jak oba kandidáti vystupují např. v televizních diskuzích (potlesk  jejich dodaných sympatizantů si prosím odmyslete).

Pan Zeman je sice zdatný řečník, ale podle mne ve vyjadřování hodně „populistický v lidovém podbízivém tónu“ (se sklonem až k samolibosti), dobře takticky hrající na struny "davu" (vyvolat vášně, kdy rozum je zatlačován do pozadí) a "obyčejných, prostých“ lidí (tolik nám toho již bylo z různými lidmi naslibováno), na mnoho otázek na věci pro jeho osobu nepříjemných (kauzy, aféry, skandály, pomluvy, korupce, nezájem řešit skutečné a zásadní problémy, populismus, nepříliš jasné financování kampaně, ....) opoziční smlouva, kterou pan Zeman uzavřel s panem Klausem v teprve se utvářející demokracii tyto nešvary jen posílila - "vládneme nerušit" (masivní podpora pana Zemana od tuzemských členů rodiny pana Klause mi připadá spíše účelová, někdy až nedůstojná), nedává jasnou odpověď, (šikovně se jim vyhne), nemá zábrany a snaží se svého protikandidáta způsobem jemu (panu Zemanovi) vlastním a to i nedůstojným (až ubohým) zesměšnit, používá „šťouchance“ (tak si ve své hantýrce zřejmě přejmenoval „podpásovky“), přestože na začátku kampaně deklaroval něco úplně jiného. (Uvedené lze bez větších problémů dohledat). Je zajímavé, jak toto mnoha lidem najednou zřejmě vůbec nevadí. Pan Zeman má zásadní podíl na pokleslé politické kultuře v naší zemi. Takového člověka jako hlavu státu opravdu nemohu zvolit.

Pan Schwarzenberg je pro mne přeci jen slušnější, čitelnější, otevřenější a tím důvěryhodnější.

Zdraví Vás Honza Vlček